2016. január 25., hétfő

Szeretetnyelv

Néhány éve ismerem Gary Chapman öt szeretetnyelvét.Ő, többek között, párterapeuta és nagyon sok párkapcsolat tanulmányozása után alkotta meg ezt az öt kategóriát arra, hogyan fejezhetjük ki szeretetünket a párunknak, gyermekünknek,szüleinknek.
Az öt kategória a következő:
-elismerő szavak,
-együtt töltött minőségi idő,
-szívességek,
-ajándékok,
-testi érintés.
Vagyis ahhoz,hogy a társunk érezze szeretetünket, meg kell tanulnunk azt a nyelvet,amit ő meg is ért. A legtöbb félreértés abból fakad, ha nem a megfelelő módon fejezzük ki a szeretetünket.
Egyszer beszélgettem egy ismerős házaspárral. Mindketten panaszkodtak,hogy nem érzik jól magukat a kapcsolatukban.A hölgy sűrűn meglepte párját apró ajándékokkal,amit a férj nem tudott annyira értékelni,mert mint kiderült az ő szeretetnyelve a szívességek voltak.Ő attól érezte volna,hogy párja szereti, ha  például elrakja a helyére a porszívót,hiszen már olyan sokszor kérte.A hölgy ezt nem tartotta olyan fontosnak.
Ő inkább ajándékokat szeretett volna kapni,hiszen abból,hogy ő mindig meglepte a párját,kitűnik mi az,amitől ő érezte volna,hogy szeretik.
Nem könnyű olyan dolgokat megtenni,ami számunkra nem olyan fontos,de a boldog párkapcsolat alapja ez.Ha viszont megtesszük ezeket az apróságokat a párkapcsolatunk szárnyakat kap és minőségileg egy olyan változáson mehet keresztül,amire álmunkban sem gondoltunk volna.Az az érzés,hogy a párunk a kedvünkben jár és megteszi azt,amit kérünk tőle nagyon felemelő érzés.A szeretet egy olyan minősége alakul ki,amiről mindig is álmodik mindenki.
Én most egy ilyenben élek.
Az én szeretetnyelvem az elismerő szavak.A párom olyan családban nőtt fel,ahol semmi ilyesmit nem tanult meg és nem is értette miért olyan fontos ez nekem.Szerinte egyszerűen mindenki megteszi a dolgát, amit nem kell semmilyen módon értékelni,megköszönni.Elég sok időbe telt mire megértette,miért fontos ez.Mióta azonban érti,teljesen megváltozott a kapcsolatunk.Mindketten azon vagyunk, hogy kifejezzük egymásnak a saját szeretetnyelvén a szeretetet.Nekem könnyű dolgom van,mert a párom szeretetnyelve az együtt töltött minőségi idő.Mivel mindkettőnknek hasonló az érdeklődési köre nagyon sok közös programunk van.Ezzel az ő szeretetnyelve is ki van elégítve.
Aki ki szeretné deríteni mi az ő társának a szeretetnyelve annak nincs más dolga,mint megvenni Gary Chapman könyvét és kitölteni a könyv végén lévő tesztet.
Sok sikert kívánok hozzá!
Kívánom,hogy mindenki kezdje el beszélni párja szeretetnyelvét,hogy részese lehessen egy harmonikus, boldog kapcsolatban!
Mert megérdemeljük!!!!

Szeretettel,
Eszter


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése